Дали знаете кој е најголемиот број?

Најпрво да разјасниме некои од основните правила. Како прво, бројот на некој начин мора да може да се искористи, како второ не може да биде произволен број (што значи дека мора да покажете како сте го добиле) и како трето мора да биде конечен број (бесконечноста не се брои бидејќи всушност не претставува број).

Дали сте слушнале за гугол? Гугол е голем број кој може да се претстави како 10 на 100, односно број во кој првата цифра е 1, а потоа следат 100 нули. Но тоа сепак не е најголемениот број што може да се добие.

Погледнете го видеото за да дознаете повеќе!

Поддржете ја нашата работа: