Древен нуклеарен реактор

Станува збор за регион на природен ураниум во Земјината кора, лоциран во Окла, Габон. Ураниумот е природно радиоактивен, и условите во оваа карпеста област се погодни за нуклеарни реакции.

Првиот нуклеарен реактор за производство на струја стартува во 1951 година, и тоа само за тривијална количина на енергија. Купот на карпа во Окла, од друга страна, создавал нуклеарна енергија пред околу 2 милијарди години!

Истиот бил откриен во 1972 година, кога некои француски научници зеле ураниум од рудникот во Габон за тестирање на содржинта. Обично, ураниумската руда е составена од три типа (изотопи) на ураниум, секоја со различен број на неутрони: ураниум 238, кој е најзастапен, ураниум 234, што е најредок, и ураниум 235, за кој нуклеарните научниците се најмногу заинтересирани, бидејќи предизвикува нуклеарни реакции.

Рудата на ураниум е составена од 0,720% ураниум 235, тоа е процентот во другите примероци од Земјината кора, Месечината, па дури и метеорите. Сепак, овие француски научници откриле нешто интересно: Примерокот на ураниум содржел само 0,717% од ураниум 235. Ова несовпаѓање од 0,003% можеби ви делува како ситница, но е многу значајно во однос на ураниум.

Тоа значи дека недостасувале околу 200 килограми на ураниум 235 во рудникот. Недостатокот од 0,003% бил подложен на нуклеарна фисија и се поделил на други атоми. Овој заклучок ги раздрмал и замислил нуклеарните научници бидејќи постојат три многу специфични услови кои реактор треба ги има за да се создаде таквиот процес. И додека научниците се изнамачија да создадат нуклеарен реактор, се чини дека на природата и успеало едноставно и случајно.

Првиот услов е добар процент на ураниум 235 за напојување на реакцијата. Додека 0,720% можеби изгледа малку, тоа е совршен за нуклеарна фисија, и кога примероците на руда од Окла се споредуваат со други мостри од сите краеви на светот, веројатно ова е процентот пред повеќе од 2 милијарди години, кога стартувал реакторот.

Вториот услов е извор на неутрони. Ураниум 235 природно се распаѓа  во ториум и ослободува неутрони во процесот. Неутроните се движат кон друг атом на ураниум 235 и започнува процесот на фисија. Нуклеарна фисија е кога еден атом се дели на помали атоми, ослободувајќи енергија во процесот. Неутронската фузија и ураниум 235 заедно се комбинираат за да формираат ураниум 236, кој е нестабилен. Ураниумот 236 тогаш е совладан со нестабилност и поделби, создавајќи различни помали, стабилни атоми и неутрони. Неутроните „пукаат“ кон други атоми и така продолжува верижната реакција.

Трето, нуклеарниот реактор го користел протокот на подземните води за регулирање на супстанциите. Како атомите се делат, тие ослободуваат неутрони, како и енергија. Водата ги успорува неутроните, а енергијата ја загрева водата. По некое време, водата станува  толку жешка што ќе почне да се врие и кипи . На крајот, не останува доволно вода за да ги успори неутроните започнуваат да пукаат и реакцијата престанува се додека не се создаде доволно вода за да почне целиот процес повторно. Овој воден циклус веројатно се повторувал стотици илјади години.

За жал, се има свој почеток и крај, па така и природниот реактор: Нивоата на ураниум 235 станале премногу ниски за да одржат позначајни реакции. Реакторот конечно запрел, оставајќи само неколку траги зад себе дека воопшто постоел – вклучувајќи ја и енигмата на „недостатокот на ураниум“.

Поддржете ја нашата работа: