Индија лансира ракета на Марс

Ракетата „GSLV MK III“ денес, во раните утрински часови, полета од Срихарикота во јужната држава Андра Прадеш во Индија.

Индија досега успешно лансираше полесни сателити, меѓутоа се соочи со проблеми во однос на потешките. Сега со оваа нова ракета ќе биде во можност да носи и потешки сателити во вселената.

Во септември,оваа година, вселенското летало на Индија влезе во орбитата на Марс со што Индија стана првата азиска држава што стигнала до Марс од првиот обид.

Мисијата имала минимален буџет од околу 74 милиони долари (околу 60 милиони евра).

Поддржете ја нашата работа: