Јајце клетка или сперма – кој одлучува?

Герминативните клетки се присутни во телото кај  ‘рбетниците од двата пола, но молекуларниот механизам кој доведува до тоа дали ќе се развијат во сперматозоид – машка репродуктивна клетка, или јајце клетка – женска репродуктивна клетка, беше нејасен.

Научниците направиле експеримент на малата риба наречена медака и откриле дека  генот „foxl3“ е одговорен за контрола на овој процес. Овој ген, пред сѐ е активен во женските гоноцити и спречува тие, во јајниците, да преминат во сперматозоиди, наместо во јајце клетки.

Кога научниците го спречиле дејството на генот кај рибата – женка, герминативните клетки во јајниците  се претвориле во сперматозоиди наместо во јајцеклетки. Овие сперматозоиди функционирале нормално и успешно оплодиле јајце-клетка и продуцирале здраво потомство.

 


Кај луѓето не постои истиот ген, но научниците веруваат дека сличен генетски механизам се одвива и кај човекот.

„Досега не беше познато дека гоноцитите кај ‘рбетниците поседуваат механизам кој  одлучува дали ќе се претворат во сперматозоиди или јајце-клетки. Се сметаше дека гоноцитите се пасивни клетки, кои се регулирани од другите клетки. Фактот дека функционални сперматозоиди може да се развијат во женска средина е големо изненадување. Овој механизам кај гоноцитите е потполно независен од полот на телото, што претставува сосема ново сознание“, велат научниците.

Наодите се објавени во списанието „Science“.

Поддржете ја нашата работа: