Како недостатокот на сон влијае на нашето здравје?

Во видеото подолу насловено „Спиење е поважно отколку што мислевме“, домаќинот Диг објаснува дека недостатокот на сон драстично влијае на нашето тело и дневна рутина.

Во основа, кога не сме доволно наспани е исто како целиот ден да го поминеме пијани. Ова може да резултира со одложени реакции и неспособност да се донесат мудри одлуки.

Што друго се случува доколку ни недостасува одмор?

Па, мозокот ќе се бори да научи нови работи и да ги консолидира спомените. Умот, исто така, ќе има проблеми со хормоните за сигнализирање кога нешто ви е доволно, што може да резултира со прејадување.

Покрај тоа, адреналинот поради недостаток на сон може да ги зголеми хормоните за стрес во телото, како и крвниот притисок, што на крај може да доведе до срцев или мозочен удар.

Во суштина, за една недела без сон има голема веројатност да се разболете, здебелите и да развиете дијабетис бидејќи имунолошкиот систем и метаболизмот почнуваат да опаѓаат.

Погледнете го видеото, за да дознаете 5 начини кои може да ви помогнат да го подобрите спиењето.

Поддржете ја нашата работа: