Кањо Кристалес – најубавата река на светот

Кањо Кристалес е река лоцирана во колумбискиот планински венец Сераниа де ла Макарена. Позната е како „река од пет бои“ и „течно виножито“ и се смета за најубавата река во светот токму поради впечатливите природни бои, кои како такви, не можат да се забележат на ниедно друго место во светот.

Палетата на бои вклучува праисториски црн кварц. 1,2 милијарда години стари, овие карпи се едни од најстарите во светот.

Покрај тоа, во овие води се наоѓа и светло зелена и жолта мов, како и некои од најчистите природни сини води. Но, она што ја прави навистина впечатлива се уникатните црвени и розеви алги наречени „Macarenia clavígera“ што се појавуваат сезонски помеѓу јули и ноември.

Поддржете ја нашата работа: