Кина сака да ја дели својата вселенска станица со светот

Кина ќе лансира своја вселенска станица и сака да ја дели со останатите нации.

Кинеската вселенска агенција и Канцеларијата на Обединетите Нации за вселенски работи (UNOOSA ), објавија партнерство што ќе им овозможи на членките на ОН да спроведуваат експерименти, па дури и да испраќаат астронаути на Кинеската вселенска станица, која треба да започне со работа во 2020 година.

ОН и Кина се заинтересирани да вклучат што повеќе нации во вселенските активности.

„Ова е возбудлива можност за понатамошна надградба на вселенските капацитети на развиените земји и подобро разбирање на придобивките што човештвото може да ги добие од вселената“- изјави директорот на „UNOOSA“, Симонета Ди Рипо.

Кина е исклучена од Меѓународната вселенска станица (МВС) поради забраната за нејзино учество од страна на владата на САД.

Најасно е дали останатите партнери на МВС – Русија, Јапонија, Канада и земјите членки на Европската вселенска агенција, ќе имаат пристап на Кинеската вселенска станица.

Во текот на оваа година Кина ќе ја лансира вселенската лабораторија Тиенгун-2 што ќе и овозможи да се здобие со потребните вештини за изградба на станицата.

Преземено од „New Scientist“.

Поддржете ја нашата работа: