Колку често треба да ја менувате постелнината на која спиете?

Во наборите на нашата постела се наоѓа еден микро свет кој може да ни предизвика здравствени проблеми

Повеќе од една третина од нашиот живот го поминувме во кревет, и ова место лесно може да „расцвета“ во вистинска „ботаничка градина“ составена од бактерии и габи.

Според Тиерно клинички професор на одделот за патологија и микробиологија на Њујоршкиот Универзитет. „Во наборите на нашата постела се наоѓа еден микро свет кој може да ни предизвика здравствени проблеми“ – тврди тој, врз основа на истражувањето.

За да се спречи ова, постелнината треба да се менува еднаш неделно.

Луѓето природно произведуваат приближно 90 литри пот во кревет секоја година. Оваа влага е „идеален медиум за габични култури“. Една неодамнешна студија открила дека постелнината, која била околу 1,5 до 20 години, содржеле помеѓу 4 и 17 различни видови на габи. Резултатите биле слични кога биле користени перници со пердуви за тестирање на оваа хипотеза.

И вие не спиете само со вашите сопствени микроби. Како додаток на габите и бактериите кои жвеат во вашата пот, плунка, кожа, секретот од гениталиите, вие го делите креветот со микроби од надворешната околина.

Тука спаѓаат животински влакна, полен, почва, влакна, остатоци од средстава за прашина, како и агенси од кои е изработена вашата постелнина.

Тиерно вели дека сето ова станува моќно оружје кое може да го наруши здравјето на човек за само една недела.

Друга причина заради која постелнината се „валка“ нема многу врска со вашите навики, однесување и потење, туку тоа е моќта на гравитацијата. Крајот на првата недела од кога сте ги поставиле чистите чаршафи е количината на овој одпад е доволно голема за да предизвикаат симптоми и чешање во грлото-особено кај оние што имаат алергија и астма. (Еден на шест луѓе има алергија во Америка).

Доколку би можеле да видите што се има во вашата постела после првата недела сигурно ќе се запрашате дали сакате да спиете со сите тие бактерии и габи. Редовно сменувајте ги вашите чаршафи. Без разлика колку и да ви изгледаат чисти и без пот, во нив се наоѓа материјал што би можел да има негативни ефекти врз вашето здравје.

Со едноставна хигиена во спалната може да спречите појава на многу заболувања, редовната хигиена особено позитивно може да се одрази кон редуцирање на напади на астма и алергиски симптоми. Препораката за промена на постелата еднаш неделно е предпочитана и објавена во журналот за алергологија и клиничка имунологија.

Извор: Pharma News

Поддржете ја нашата работа: