Кучињата гледаат како се чувствувате

Beautiful brunette opposite a dobermann pincher

Едно неодамнешно истражување од Универзитетот во Хелсинки покажува дека кучињата систематски ги гледаат изразите на лицето кај луѓето, најчесто во очите, што всушност е многу слично на начинот на кој ние ги гледаме другите лица. Покрај тоа, изразот на лицето кај луѓето го менува нивното однесување при гледањето, особено кога се работи за израз што укажува на закана.

Во истражувањето учествувале 30 кучиња од 13 различни раси. Тие биле соодветно истренирани да седат мирни пред монитор, истражувачите им пуштале различни изрази од други кучиња и од луѓе и притоа го следеле погледот на кучињата за да откријат како тие ги гледаат емоционалните изрази.

150212131647_1_900x600

Кучињата прво гледале во регионот околу очите и во просек подолго ги испитувале очите отколку носот и устата. Одредени карактеристики кај одредени видови им го привлекувале вниманието, како на пример устата кај други кучиња кои ги гледале како закана. Но, сепак, се чинело дека кучињата ја засноваат својата перцепција за емоциите врз изразот на целото лице.

Заканувачките лица особено им го одвлекувале вниманието, што може да е резултат на еволутивен адаптивен механизам – способност за детектирање и избегнување опасност кој им помага да преживеат. Интересно е тоа што кучињата подолго ги гледале заканувачките изрази од други кучиња, додека заканувачките изрази од луѓето ги игнорирале.

160119074313_1_540x360

Ова толерантно однесување спрема луѓето може делумно да ги објасни резултатите. Припитомувањето можеби предизвикало способност за детектирање на заканувачките сигнали од луѓето и одговарање на истите со попуштање, т.е. игнорирање, објаснуваат истражувачите.

Ова е првиот доказ за гледање поврзано со емоции кај непримати, што воедно е во согласност со Дарвиновиот поглед на емоциите кај животните.

Истражувањето е објавено во „PLOS ONE“.

Поддржете ја нашата работа: