Најгласните звуци на светот

Некои звуци можат да предизвикаат и губење на слухот, па дури и смрт.

Човековиот слух е неверојатно чувствителен. Звукот се мери со децибели (dB- единица за мерење на јачината на звукот). Најслабиот звук (скоро тишина) се мери како 1 dB. Но, се’ уште има одредени несовпаѓања во тоа колку точно одредени звуци се гласни, бидејќи многу фактори влијаат на мерењето.

Една лондонска компанија спровела истражување и резултатите ги прикажала на следниов иконографик. На прво место се наоѓа звукот на ерупција на вулкан, конкретно Тамбора во Индонезија со 320 dB, а меѓу звуците кои го оштетуваат слухот спаѓаат и пукотниците, огнометот, лансирањето на ракета итн.


Поддржете ја нашата работа: