Најсмрдливото растение на светот процвета во Единбург

Со својот мирис ги привлекува инсектите за да го опрашат. Може да достигне големина до 3 метри, а поединечните листови достигнуваат и до 5 метри. Обично се среќава во дождовните шуми во Суматра и ботаничките градини низ светот.

Цвеќето се наоѓа во Кралската ботаничка градина во Единбург веќе 12 години, и за тој период му пораснале само седум листови. Сега, конечно има цвет кој треба да се отвори во наредните два-три дена. Цветот кај ова растение обично е отворен само 48 часа и потоа повторно се затвора.

 

Поддржете ја нашата работа: