Натпревар за најдобра илузија на светот

Инженерот Кокичи Сугихара од Универзитетот Меиџи во Јапонија е еден од финалистите на натпреварот за најдобра илузија за 2016 година.

Неговата илузија е наречена двосмислена цилиндар илузија и како и секоја добра оптичка илузија таа претставува игра на перспективата, односно нашите очи гледаат нешто што мозокот тешко го толкува и поправа. Како што можете да забележите во видеото, кога ќе ги погледнете квадратите во огледалото, тие изгледаат како кругови.

Како е тоа можно и што точно се случува можете да погледнете на следново видео, а останатите финалисти може да ги проследите на следниов линк.

 

Поддржете ја нашата работа: