Неверојатна аурора над Алјаска

Ова е природен феномен предизвикан од наелектризирани честички – главно електрони и протони, кои навлегувајќи во атмосферата одозгора предизвкуваат јонизација и ексцитација на атомите во горните слоеви на атмосферата. Геомагнетните бури создаваат идеални услови за појава на поларната светлина.

На северниот пол овој ефект е познат како аурора бореалис (или северна светлина), додека нејзината јужна двојничка аурора аустралис (или јужна светлина) е видлива во јужните географски широчини на Антарктикот,  ужна Америка и Австралија.

Уживајте во прекрасните слики од аурора бореалис над Алјаска.

 

 

 

 

 

Поддржете ја нашата работа: