Објавени победниците на натреварот за фотомикрографија на „Nikon“

„Nikon“ ги објави победниците од својот годишен натпревар на фотомикрографија (Small World Photomicrography competition) и како што може да забележите фотографиите се навистина извонредни и покажуваат дека не значи дека поголемото е секогаш подобро.

Натпреварот се одржува веќе 42 години по ред, а оваа година учествуваа повеќе од 2000 луѓе од 70 земји.

За оние на кои не им е познато, фотомикрографија е практика на фотографирање преку микроскоп или сличен уред за зголемување, со цел да се фотографираат неверојатните детали на нештата кои се невидливи за човечкото око. Овие фотографии навистина ни покажуваат еден сосема нов поглед на светот.

Издвојуваме неколку од најдобрите, а останатите може да ги погледнете на официјалната веб страница на „Nikon Small World“.

Ова е победничката фотографија на која е претставен ембрион на риба (Danio rerio), стар само 4 дена
Ова е победничката фотографија на која е претставен ембрион на риба (Danio rerio), стар само 4 дена
Четврто место: Пробосцис на пеперутка
4-то место: Пробосцис на пеперутка
Деветто место: Кристали од кафе - еспресо
9-то место: Кристали од кафе – еспресо
Тринаесто место: Отровни заби на стонокалка (Lithobius erythrocephalus)
13-то место: Отровни заби на стонокалка (Lithobius erythrocephalus)
Деветнаесто место: Човечки нервни примордијални мозочни клетки
19-то место: Човечки нервни примордијални мозочни клетки
Очи на скокачки пајак (Hasarius adansoni)
Очи на скокачки пајак (Hasarius adansoni)
Поддржете ја нашата работа: