Огромна вертикална фарма во Њу Џерси

Огромна вертикална фарма во која ќе се одгледуваат земјоделски производи без сонце и без почва се гради во Њу Џерси. Кога ќе биде готова, ќе биде најголемата фарма од ваков вид во светот.

Слична, но помала ваква фарма е претставена на видеото подолу. Фармата во Њу Џерси ќе биде моделирана според оваа на „AeroFarm“.

 

Растенијата ќе се одгледуваат внатре, под ЛЕД светилки, без почва. Фабриката Мираи во Јапонија веќе со години има сличен концепт, но во многу помал размер. Она што е интересно за фармата во Њу Џерси е токму нејзината големина.

„AeroFarm“ сега ја гради фармата во стара челична мелница со големина од 6.500 метри. Според компанијата, таму ќе се произведуваат 0,9 милион тони марула и други зеленчуци годишно.

Поддржете ја нашата работа: