Откриен идентитетот на „вриштечката мумија“ од Египет

Научниците со помош на современа технологија и методи успеjаа да го откријат идентитетот на „вриштечката мумија“ од Египет.

Египетскиот археолог Захи Хавас ал-Ахрам изјави дека ДНК тестовите ја докажале теоријата дека мумијата, која изгледа како да вриштела во моментот на умирање, е всушност принцот Пентевере, кој бил осуден на смрт со бесење поради убиството на неговиот татко Рамзес Трети, кој владеел во 12. век пред нашата ера.

Научниците наведуваат дека мумијата била прекриена со овча кожа, што во древноегипетската култура значело дека направил нешто лошо во текот на својот живот.

Таа немала никаква ознака на гробот со што му билo ускратено правото на последен живот, а рацете и нозете му биле врзани и не поминал низ тардиционалниот процес на мумификација.

Не бил мумуфициран, туку бил оставен да се исуши, а потоа само била излиена смола во неговата уста, истакна Хавас ал-Ахрам.

Сепак мумијата била ставена во гробницата со останатите членови на семејството.

Таа беше изложена во Музејот во Каиро, каде има посебен дел за досега неизложени примероци од колекцијата. За седум дена најмалку 20 илјади посетители ја виделе „вриштечката мумија“.

Поддржете ја нашата работа: