Пет едноставни начини како да ја подобрите циркулацијата

Лошата циркулација на крвта може да биде симптом на многу состојби – од срцеви заболувања, до дијабетес. Знае да биде многу непријатна, предизвикувајќи вкочанетост и трпнење во рацете и нозете придружено со чувство на студ. Доколку лошата циркулација е предизвикана од сериозна медицнска причина, обавезно треба да се посети лекар, но постојат и неколку природни начини што може да ги направите и дома и да го подобрите протокот на крв.

Престанете да пушите

Не само што предизвикува рак на белите дробови, пушењето му штети и на срцето, на крвните зрнаца и крвните садови, покрај другите органи. Кај пушачите е зголемена веројатноста од појава на наслаги, т.н. плаки во нивните артерии, кои носат оксигенирана крв до органите. Плаките ја намалуваат еластичноста и ги стеснуваат крвните садови, со што се отежнува циркулцијата. Тие исто така можат со време да бидат причина за болки во градите, за палпитации, па дури и за срцев удар.

Намалете го стресот

Ако успеете да ја ставите вашата анксозност под контрола, тоа ќе придонесе и за подобрување на циркулацијата на крвта. Според Американската асоцијација за срце, стресот влијае на нормалната размена на кислород и јаглероден диоксид, затоа што делува на крвните садви. Како одговор на стресот во телото се ослободуваат хормоните на стресот,  адреналин и кортизол „што предизвикува забрзана работа на срцето и стегање на крвните садови, за да се доведе повеќе крв во средината на телото, наместо во екстремитетите“. Стресот може да го намалите преку разни вежби, медитација и сл.

Направете масажа

Истражувањата покажуваат дека масажата ја подобрува циркулацијата во целото тело, не само на местото кое се масира. Многу експерти препорачуваат масажа на дланките и стопалата, за да се подобри циркулацијата во екстремитетите.

Cold concept with teacup near the legs

Облечете се топло

Ако имате лоша циркулација, ниските температури само ќе ја влошат состојбата. Како што објаснува Медицинската школа на Харвард: „Кога ќе дојдете во допир со студен воздух или вода, крвните садови во кожата се стегаат и крвта брзо се усмерува во внатрешноста на телото“. Во некои случаи ова е корисно, бидејќи ги штити највиталните органи и затоа што топлата крв има поголем слој од кожа како изолатор помеѓу себе и ладниот воздух, губиме помалку топлина. Но, затоа страдаат рацете и стопалата. За да ја намалите ваквата реакција облекувајте се добро во зима.

Јадете цитрусни овошја

Се чини дека витаминот Ц е добар за циркулација, можеби колку и пешачењето, бидејќи влијае на протеин во ѕидот на крвните садови кој предизвикува нивно стегање. Можете да земете некој суплемент или да изедете сочен портокал и ќе го добиете истиот ефект.

Поддржете ја нашата работа: