Погледот на вина кој ви го упатува вашето куче е всушност страв

Секој сопственик на куче го познава неговиот поглед кога ќе направи нешто што не треба.

Кога ќе се случи такво нешто, често луѓето знаат да го припишат изгледот на кучето на она што ние би го чувствувале: вина.

Покрај секое логичко размислување, кучињата не чувствуваат вина. Наместо тоа, тие изразуваат многу почести, помалку сложени емоции: страв.

Ова тврдење се темели врз основа на една студија од 2009 година спроведена од страна на Д-р Александра Хоровиц, автор на “Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know” и “Being a Dog: Following the Dog Into a World of Smell.”

Во студијата од 2009та година “Disambiguating the ‘guilty look’: salient prompts to a familiar dog behavior,” Д-р Хоровиц посебно се фокусира на концептот за тоа како луѓето ги толкуваат кучешките емоции преку своите, на пример, луѓето имаат тенденција да изгледаат виновно кога се виновни.

Но сепак, изгледот е различен: Кучето се згрчува, покажувајќи ги белките од очите, а гледајќи во вас. Некогаш ги собира ушите наназад. Сите овие карактеристики се знаци дека вашето куче се плаши – знаци кои луѓето имаат тенденција да ги препознаваат како вина.

“Се чини веројатно дека тие ги имаат истите видови на размислување со нашето размислување, но важен е концептот на мислењето за размислувањето, познат како извршна функција. Кучињата не ги рефлектираат нивните минати постапки во сегашноста, и кога го гледаат вашето лице во моментот по направената штета чувствуваат страв,” објаснува Хоровиц.

 

Поддржете ја нашата работа: