Русите направија виртуелен човечки клон

Виртуелниот човечки клон е дизајниран целосно според човечкото тело, до последниот крвен сад. На пример, за да се содаде компјутерскиот модел на срцето биле искористени повеќе од 50 милиони опции.

„Сега, докторите ќе можат без операција детално да го испитаат човечкото тело однадвор и одвнатре“, велат научниците.

Виртуелниот човечки клон може да се прилагоди на секој пациент, според неговите физиолошки карактеристики. На тој начин, докторите ќе можат да анализираат различни третмани за секој пациент и да го одберат најсоодветниот, што на некој претставува експеримент што не може да се направи кај жив човек.

Создавањето на виртуелниот човечки клон е тешка задача која може да се оствари само со суперкомпјутер, а во случајов, супекомпјутерот на Универзитетот има перформанси од околу 600 терафлопи, или со поедноставни зборови, може да извршува илјада пати повеќе операции во секунда отколку конвенционалните компјутери. Ова е еден од трите најдобри суперкомпјутери во Русија, и еден од стоте најголеми компјутери во светот.

Поддржете ја нашата работа: