Вљубувањето со виртуелна реалност може да биде подлабоко искуство отколку во реалниот живот

Огромното мнозинство од нас се во постојана врска со работите што ги сакаме и така сме во близина преку технологијата, до степен што дури некои имаат проблеми со менаџирањето без неа. Значи, кога нешто толку возбудливо како виртуелната реалност (VR) доаѓа заедно, тоа брзо може да стане дел од нашиот секојдневен живот со што ќе ни обезбеди нови можности, вклучувајќи го и вљубувањето.

Виртуелната реалност сега е поверодостојна од кога и да е. Поефтини хардвер и побрз софтвер значи дека не секогаш треба да бидеме дома. VR стана подвижно сликарство и мистична земја која и пркоси на гравитацијата. Со VR може да посетите многу места на светот, да бидете сведок на настаните или пак да научите нешто ново. Со самото ставање на слушалките и користење на тракерите може да ве одведе во друг универзум. Не треба да биде скапо или високо специјализирано, вие секако можете да скокнете во удобноста на вашата дневна соба со комерцијално достапна технологија.

VR има прекрасна историја на субкултурните технолошки заедници, експериментирајќи со она што значи да се биде технолошки социјален. Веќе постојат дејтинг апликации, 360 степени наочари за виртуелно искуство и онлајн мулти-плеер игри. Она што се случува надвор од тоа им овозможува на луѓето подлабока меѓусебна интеракција.

Физички бариери

Допирот е важен дел за градење на односи, што може да биде тешко да се надмине во виртуелниот свет. Сепак, без физичко присуство, не можеме да ја почувствуваме другата личност или да реагираме на малите движења и експресии на кои сме навикнати.

Онлајн конекцијата може да ни овозможи да комуницираме кога сме оддалечени еден од друг, да запознаваме нови лица и да ги споделуваме нашите интереси, па дури и да изградиме долгорочни врски. Користејќи технологија, нашата интеракција е физички неприсутна, но виртуелната реалност не води чекор понапред од обичните разговори на чет.

И покрај тоа што дигиталниот свет ни овозможува длабоко емотивно да навлеземе во технологијата, со виртуелна реалност може да имаме интеракција додека нашето тело останува надвор. Ова може да предизвика потенцијални проблеми – еден пар може да се запознае подоцна во вистинскиот свет и да не се привлекуваат еден со друг, но исто така ја отстранува бариерата помеѓу двајцата потенцијални љубовници. Луѓето се толку фокусирани на својот изглед, што тоа може да сопре едно перфектно поврзување-запознавањето.

Кога човекот ќе го изгуби чувството за недоверба во виртуелниот свет, и прашањето каде самиот почнува и завршува со физичкото тело, во виртуелниот простор може да почнете да најдете романтична љубов која би ја чувствувале доста реална. VR љубовта носи две души заедно со фантомски тела, но во позитивна смисла, бидејќи може да ја пронајдеме суштината за тоа што значи да се биде човек, и како се разбираме себе си во однос на другите. Таа ни овозможува да истражуваме кои сме и да открие колку може да сакаме без оглед на физичкиот изглед или особините кои физички не дефинираат.

Дигитална љубов

Многу е лесно ваквите односи да цветаат во дигиталниот простор, така што корисниците доживуваат взаемни фантазии. Ваквите споделени искуства можат да донесат добри односи. Авантури настануваат споделувајќи заеднички интимни приказни и сеќавања-двете единки можат да започнат истражување како двојка, како и да патуваат заедно по светот.

Способноста на виртуелната реалност да се доживеат емоциите и конекцијата може да биде повеќе од извонредна. Таа може да се користи како место за парови кои се физички оддалечени еден од друг на подолг временски период.

Резултатите од влијанието на виртуелната реалност на љубовта допрва треба да се почувствуваат, но факт е дека веќе тоа ни се случува. Доколку границата помеѓу реалниот и дигиталниот свет стане замаглена, луѓето со сигурност повеќе ќе се занимаваат со она што се случува во реалноста, потпирајќи се на силата на својата речиси изградена емоционална приврзаност.

 

Поддржете ја нашата работа: