Што мислите за фарма за пингвини ?

Бујашев склучил договор со сопственикот на една од фармите во Нов Зеланд за да купи 20 пингвини. „Тоа ќе биде доволно за да се почне со размножување во казахстанскиот дел на Каспиското Море”, вели тој.

Бујашев верува дека идејата за одгледување на пингвини во условите на казахстанската клима не изгледа толку лудо, бидејќи луѓето секоја година одат до Антарктикот за да ги видат птиците во нивното природно живеалиште. Според тоа, луѓето ќе бидат подготвени да го посетат и Казахстан за да ги видат овие прекрасни и ретки животни.

Додека престојувал во фармата на пингвини во Нов Зеланд, Бујашев ги проучувал климатските услови и храната поволни за нив.

“Имаме доволно храна за пингвини тука”, вели  тој.

Биологот стравува само од прекумерната љубопитност за пингвините и нивната популарност меѓу децата.

Во Казахстан, локалните богати луѓе може да „се грабаат“ за пингвини за нивните деца. За да се избегне тоа, истражувачот планира да ги задржи пингвините под стража некаде во одморалиштето на казахстанскиот брег на Каспиското Море.

Поддржете ја нашата работа: