Трета ерупција на Етна во период од три недели

Активниот вулкан Етна, кој се наоѓа на островот Сицилија, вчера беше регистрирана нова ерупција, која исфрлала лава во висина од 200 метри, трета за помалку од три недели.

Оваа нова фаза на активност на најголемиот вулкан во Европа, не би требало да го попречи воздушниот сообраќај, ниту да предизвика потешкотии за околното население.

За време на ерупцијата, што беше емитувана на телевизијата ИНГВ, лавата излегува од нов кратер, кој се отвори во февруари на југоисточната падина на вулканот, висок над 3.320 метри.

Поддржете ја нашата работа: