Убиени 57 макаки мајмуни за кои се сметало дека не се чистокрвни

Јапонската зоолошка градина убила 57 мајмуни од видот макаки поради генот на инвазивни видови кои го носеле во себе. Една третина мајмуни од зоолошката градина Такагојама, како што е додатно откриено, се резултат од целебески макаки кои се забранети во Јапонија.

Јапонските макаки, познати и како снежни мајмуни наводно побегнале од своите домови со цел да се парат со друг вид мајмуни во дивината. Овие макаки сега се убиени за да се заштити родовата животна средина, – пишува Japan Times.

Зоолошката градина одржала панихида во чест на мајмуните во блискиот будистички храм за смирување на душата, објаснува вработен во зоолошката.

Такагојама, изворно била дом на 164 снежни мајмуни за кои се верувало дека се чистокрвни.

Поддржете ја нашата работа: