Запознајте го октоподот кој лови и на копно (Видео)

Октоподот спаѓа во типот мекотели, во класата главоноги со околу 600 видови, и во редот на осумноги главоноги. Се вбројува во фамилијата октоподи која брои 150 видови.

Досега знаевме дека ова животно е силно поврзано за водата, но како што покажува овој документарец, се чини дека има исклучоци.

Станува збор за Abdopus aculeatus, мал октопод кој може да се најде во Индонезија, Филипини и Северна Австралија.

Поддржете ја нашата работа: