Здравствени придобивки од брусницата

Веќе е познато дека брусницата е корисна за лекување на инфекции на уринарниот тракт, но според едно ново истражување таа е корисна и за други делови од нашето тело, вклучувајќи го нашиот кардиоваскуларен систем, мозок и имунитет.

Истражувањето имало за цел да испита специфични состојки во брусницата кои би можеле да имаат влијание на целото тело, како што се полифенолите – антиоксиданси кои се поврзани со многу здравствени придобивки меѓу кои и подобра функција на бубрезите и срцето, како и подобра циркулација.

Полифенолите имаат анти-воспалителни својства и може да се најдат и во друга храна и пијалоци, како на пример зелениот чај, кафето и црвеното вино. Повеќето зрнести плодови (малини, капини, боровинки, јагоди) се исто така богати со полифеноли.

Со оглед на сложената природа на соединенијата кои се наоѓаат во зрнестите плодови и начинот на кој тие реагираат едни со други, научниците сметаат дека идентификувале само мал дел од потенцијалната моќ на брусницата.

Cranberries-480x447Истражувачите откриле дека соединенијата на брусницата покажуваат потенцијал за зајакнување на микробиомот во стомакот, имунолошкиот систем и кардио-васкуларното здравје. Тие исто така откриле дека производите од брусница можат да помогнат во регулирањето на нивото на крвен притисок, циркулација и масти во крвта. Особено нискокалоричниот и незасладен сок од брусница или сушената брусница покажале способност да го регулираат шеќерот во крвта, или глукозата, кај лицата со дијабетес тип 2.

Истражувачите истакнуваат дека утврдиле дека брусницата е меѓу највисоко рангираните зрнести плодови кои се богати со полифеноли, кои пак може да реагираат со други биоактивни соединенија во брусницата кои ги штитат бактериите во стомакот и овозможуваат антиоксидантни и антивоспалителни функции, кои пак ја подобруваат функцијата на кардиоваскуларниот систем, имунолошкиот систем и метаболизмот.

Потребни се дополнителни истражувања за да се испита целосниот ефект од брусницата, но засега доволно е да пиете сок од брусница или да јадете сушена брусница за да уживате во потенцијалните придобивки од овие антиоксиданси.

Поддржете ја нашата работа: