Научниците открија што би можела да му направи нуклеарна експлозија на астероид опасен по Земјата

pixabay

Во сценариото на потенцијална закана од вселената, нуклеарното одвраќање на астероид што се приближува често се отфрла како непрактично. Широко се верува дека додека нуклеарната експлозија може да елиминира помал астероид, нејзиното поставување против поголем може да резултира со формирање на опасни фрагменти. Сепак, научниците од американската национална лабораторија Лоренс Ливермор (LLNL) презентираат поинаква перспектива.

Научниците од LLNL развија алатка за моделирање за симулирање на последиците од детонација на нуклеарна бомба над површината на астероид. Позната како нуклеарна аблација, експлозивната техника вклучува зрачење што испарува дел од површината на астероидот, создавајќи експлозивен потисок и менувајќи ја неговата брзина. Споменатата алатка овозможува различни симулации, покривајќи различни состави на астероиди, нудејќи им на планетарните научници вредни увиди и потенцијални стратегии во случај на закана од астероид.

Со доволно рано предупредување, сè е можно

Ако имаме доволно време за предупредување, потенцијално би можеле да лансираме нуклеарна направа, испраќајќи ја милиони километри подалеку до астероид кој се движи кон Земјата. Потоа ќе го детонираме уредот и/или ќе го отфрлиме астероидот, чувајќи го недопрен, но обезбедувајќи контролирано туркање од Земјата, или би можеле да го попречиме астероидот, скршејќи го на мали, брзи фрагменти кои исто така би ја пропуштиле нашата планета, објаснува научникот Мери Бурки од LLNL.

Алатката за моделирање, наречена модел на таложење на енергија на Х-зраци, се заснова на лекциите од мисијата за тестирање за пренасочување на двоен астероид (DART), каде што кинетичкиот удар намерно бил насочен кон астероид. Новиот пристап, сепак, ја истражува нуклеарната аблација како остварлива алтернатива на мисиите за кинетички удар, земајќи ги предвид нејзините потенцијални придобивки во ублажувањето на заканите од астероиди.

Вредна алтернатива

Бурки ја нагласува високата енергетска густина на нуклеарните уреди, што ги прави вредни алатки за отклонување на астероидите. Истражувањето, кое беше објавено во The Planetary Science Journal, ја нагласува важноста на точните мултифизички симулации за предвидување на ефективноста на мисии за нуклеарно отклонување или нарушување на траекторијата на астероиди. Овие симулации, кои вклучуваат сложени физички пакети и пресметковни барања, имаат за цел да им обезбедат информации за критичните ризици на носителите на одлуки во случај на итен случај на планетарна одбрана.

Меган Брук Сиал, проект менаџер за планетарна одбрана на LLNL, ја нагласува важноста на симулации со висока верност за спречување на удари од астероиди, заштита на инфраструктурата и спасување животи. Иако веројатноста за голем удар на астероид е мала, потенцијалните последици ја нагласуваат важноста на проактивни мерки доколку се појави таква закана.

Извор: Universe today

Поддржете ја нашата работа: