Југот на Европа ќе зоврие, градовите ќе станат топлотни бомби, а нема да биде поштедена ниту ЕУ! Истражување на „Политико“

Северот на ЕУ ќе се бори против поплави и пожари, додека југот ќе се соочи со големи суши, прегреани бетонски блокови и уништување на бројни земјоделски култури, што би можело да доведе до колапс на Унијата…

Овој заклучок е резултат на големо истражување на европскиот портал „Политико“. Во анализата се опфатени научни трудови и интервјуа со експерти за клима, а како што наведува, имал и краток увид во нацртот на следниот извештај, напишан на 4.200 страници, кој ќе биде презентиран следната година на меѓународниот панел за климатски промени организиран од ООН.

Според нацрт-извештајот, се предвидуваат огромни и драстични климатски појави, проследени со немири и демонстрации, особено во посиромашните земји.

Водечките светски климатолози предупредуваат дека милиони луѓе ќе бидат погодени од недостиг на вода и глад, додека областите околу екваторот ќе станат непогодни за живеење поради превисока температура.

„Целата популација на ЕУ воопшто не е запознаена со овој проблем“, вели  Пирс Форстер, директор на Меѓународниот климатски центар Пристли на Универзитетот во Лидс.

Најновите научни откритија алармираат дека сè во Европа ќе се промени, особено ако веднаш не се преземат неопходните мерки и тоа од земја во земја.

Последната драматична ситуација во Европа се случи во 2003 година, кога во европските градови беше забележана највисоката досега измерена температура, а топлотниот бран траеше со недели. Се проценува дека околу 80.000 луѓе во ЕУ починале.

Според сценаријата за во иднина, ваквите лета ќе станат вообичаени, а милиони луѓе ќе бидат загрозени.

Покрај тоа, психолошкиот проблем расте, предупредуваат експертите. Нивните тврдења се поткрепени со податоци дека за време на топлотниот бран во Москва во 2010 година, стапката на самоубиства се зголемила, додека во Шпанија бројот на семејно насилство и бројот на случаи во кои сопрузи ги убиле своите жени драматично се зголемил кога температурата надминала 34 Целзиусови степени.

Студијата, исто така, предупредува на фактот дека повеќето луѓе во ЕУ живеат во градовите, коишто се проценуваат како топлински бомби, бидејќи таквите места обично се потопли од пет до 10 степени од предградијата.

Ако ништо не се направи, дури и малку да се стори, европските градови ќе бидат потопли за дополнителни шест до 10 степени, наведува Политико.

Југот на ЕУ ќе биде најзагрозен. Во Рим, но и во другите медитерански градови, температурата ќе биде толку висока што традиционалните архитектонски системи, кои се потпираат на природна вентилација, воопшто нема да можат да функционираат, се наведува во анализата.

Жителите на ЕУ мигрираат во градовите, а популацијата на Европејците старее, што значи дека стануваат  почувствителни на температурни шокови. Тоа исто така значи можност за повеќе смртни случаи.

Доколку температурата се зголеми за нови три степени, 200 милиони луѓе во Европа, но и во Велика Британија ќе бидат изложени на ризик да добијат срцев удар.

Според проценките на експертите, ако ништо не се смени, 95.000 Европејци годишно ќе умираат како резултат на топлината, што е 30 пати повеќе од сегашниот просек.

На 2 степени затоплување, 9 проценти од населението во Европа може да се соочи со несоодветно снабдување со вода. Во Јужна Европа, предупредува нацртот на IPCC, повеќе од една третина од населението ќе има помалку вода отколку што им треба. Доколку температурите се зголемат за 3 степени, регионите кои страдаат од суши во Европа би можеле двојно да се зголемат од 13 на 26 проценти.

Областите што се граничат со Средоземното море ќе бидат најтешко погодени, со тоа што процентот на земјиште што редовно доживува суши се проширува од 28 на 49 проценти во најекстремните случаи. Сушните периоди ќе траат подолго – скоро половина од секоја година, за разлика од два месеца денес. Некои делови на Пиринејскиот полуостров може да доживеат суша повеќе од седум месеци секоја година.

Губењето на дождот ќе го отежне одгледувањето на многу основни култури во Јужна Европа.

Приносот на пченица во Јужна Европа – каде што следните цивилизации го одгледувале илјадници години – ќе падне за 12 проценти, додека на северот ќе порасне за 5 проценти. Дури и на 1,5 степени ќе биде скоро невозможно да се одгледува пченка низ поголем дел од Шпанија, Франција, Италија и Балканот без наводнување.

На југ, ЕУ ги смета климатските промени како главен нов фактор што ги протерува семејствата од сè пожешките градови. Европскиот суд на ревизори утврди во декември 2018 година дека три четвртини од Шпанија се соочува со десертификација. На Кипар, 99 проценти од земјата може да се претвори во безживотна прашина.

Европските креатори на политики се будат од фактот дека намалувањето на емисиите на ЕУ нема да го заштити блокот од климатските кошмари. Европската комисија излезе со нова стратегија за адаптација на градбите и градежните материјали во февруари, но, „брзината на прилагодување заостанува со брзината на климатските промени“, се вели во извештајот на IPCC, додавајќи дека дури и најкрвавиот напор не може да ги надмине сите влијанија на затоплувањето.

Сите експерти со кои разговараше Политико сугерираат дека посреќните жители на европскиот север на крајот ќе бидат повикани да ги поддржат испотените јужни соседи.

Тој момент може да дојде порано отколку што многумина очекуваат. Во Шпанија, селата веќе ги голта пустината, а министерката за еколошка транзиција Тереза ​​Рибера веќе трпи критики за таквата состојба.

„Ако Европа не инвестира сега во заштитата на најпогодените места, ризикува најлошо сценарио и страшна политичка дебата – низ цела Европа, за тоа каде да заштедиме и од што ќе мора да се откажеме. Се надевам дека јужна Европа нема да остане заборавена“, изјавила Ривера.

Поддржете ја нашата работа: