Шише со вино кое помина 438 дена во Вселената чини милион долари

Пред околу дваесет години, грозјето од регионот Бордо во Франција беше собрано, исечено и претворено во добра мерло. Не би било невообичаено ако во ноември 2019 година, шишиња со ова вино не беа однесени во Вселената.

Ова „вселенско вино“ – дванаесет шишиња Петрус мерло од 2000 година, обично се проценува на околу 6.000 американски долари по парче – помина 438 дена на Меѓународната вселенска станица (ISS), па цената се покачи.

Се разбира, алкохолниот пијалок на Меѓународната вселенска станица се нашол од научни причини. Научниците го проучувале влијанието на космичкото зрачење и бестежинска состојба врз процесот на созревање на виното, пишува Спејс.

Зад проектот стои компанијата Space Cargo Unlimited од Луксембург, а експертите на оваа компанија се надеваат на нови видови вино што ќе созреат во вселената и ќе го комплетираат новото знаење.

Во соопштението објавено на 4 мај, аукциската куќа Кристи најави дека ќе продаде едно шише „вселенски“ Петрус 2000. Шишето се очекува да достигне цена од околу 1 милион долари, а до својот купувач ќе стигне во куфер заедно со шише од класичен Pétrus 2000 мерло и свила, направена од метеорити.

Виното се врати на Земјата на 14 јануари 2021 година, со помош на вселенското летало SpaceX Dragon. Вински експерти и познавачи го пробаа виното уште во март. По тој повод беше утврдено дека виното има различен вкус од неговите братучеди, со оглед на тоа што дури 12 експерти забележале голема разлика. Според експертите, вината се разликуваат по боја и арома, но и по вкус, бидејќи остава впечаток дека времето поминато во вселената го забрзало созревањето.

Поддржете ја нашата работа: