Армиран бетон со пластика

Бетонот е армиран со рециклирана полипропиленска пластика, а тестовите за цврстина и издржливост покажале дека овој бетон може безбедно да се користи за изградба пешачки патеки, како и полуфабрикатни елементи за канализационите одводи и за бетонските прагови.

Истражувачите сега работаат со локалните производители на бетон на изнаоѓање начини за негова поширока примена. Исто така, тие работаат на создавање на бетон кој ќе биде поодржлив и на други начини, како што е замената на природниот песок со 100% прашина што се добива како нуспроизвод во каменоломите, и замена на цементот со до 30% рударски отпад.

Бетонот е вториот најчесто користен материјал на Земјата. Една од неговите главни состојки – цементот, е одговорна за 5% од вкупната годишна продукција на CO2. Тоа можеби и не изгледа многу во споредба со вкупното количество, но кога би успеале да ги намалиме овие емисии, а во исто време би направиле нешто корисно со стотиците илјади тони пластичен отпад годишно, тоа би било навистина возбудливо. Едвај чекаме да ги видиме новите материјали на дело.  

Поддржете ја нашата работа: