Дали овој трик ќе го измами вашиот мозок?

Ви претставуваме еден прилично неверојатен трик. Што треба да направите? Најпрво, пуштете го видеото и зголемете го екранот. Потоа гледајте во малата зелена точка во центарот и обидете се да не трепкате премногу. Ќе видите навистина интересна оптичка илузија, а најдобриот дел е тоа што науката позади оваа излузија е уште поинтересна!

Значи, ако гледате во малата зелена точка доволно долго време, додека останатите бои ги гледате во вашата периферија, кога ќе ви се прикаже црно-бела фотографија не само што ќе гледате во боја, туку ќе ја гледате и оргиналната боја! Но, како е тоа возможно?

Овој феномен е познат како „after imaging“ и настанува кога трите конусовидни клетки во ретината полека се изморуваат поради изложеноста на премногу бои. Тие три конусовидни клетки се чувствителни на три различни бранови должини на светлината – сина, црвена и зелена. Кога ќе се изморат, тие повеќе не можат да испаќаат сигнали до мозокот за брановите должини на светлината која ја перципираат. Погледнете го видеото!

Поддржете ја нашата работа: