Изгледите да на човекот се пресадуваат животински органи се зголемија после изјавите на Јужнокорејските научници дека е пресадено свинско срце во тело на мајмун.

Истражувачите на Националниот институт за животински науки рекоа дека срцето претходно било генетски модифицирано за да се намали ризикот од отфрлање на орган конкретно кај мајмунот.

Срцето било функционално 51 ден после пресадувањето и со тоа е соборен предходниот рекорд од 43 дена.

Мајмунот исто така добил и рожница од окото на свињата.

Националниот институт за животински науки исто така планира да започне проект и со био-инженерска компанија за на мајмунот да му пресадат ткиво на панкреас од свиња и на тој начин да најдат нови научни лекувања на дијабетисот.

Срцето од свиња е најслично до човечкото и порано исто така било пресадувано во други животни.

Поддржете ја нашата работа: