Како до подобро учење и помнење?

Од рана возраст, децата се учат на серија вештини за подобрување на учењето. Наставниците ги величат придобивките од потенцирањето на факти и флеш-картички за подобрување на меморијата и концентрацијата. Тие ги охрабруваат децата да учат на памет, дури и ако тоа значи да останат будни цела ноќ. Во спротивно, автоматски сте мрзеливи.

Во својата нова книга, „How We Learn: The Surprising Truth About When, Where, And Why It Happens“, Бенедикт Кери тврди дека тој начин на учење придонесува за инхибирање на меморијата, креативното размислување и способноста за решавање на проблеми. За да се учи подобро, најпрво треба да се разгледаат низа претпоставки за тоа што значи да се биде „добар ученик“. Мозокот не прима наредби лесно. Можете да се натерате себеси да учите до одредена граница.

Дозволете си да се опуштите

Кери издвојува три состојби: висока концентрација, целосен недостаток на фокус и полу-свесно внимание. За време на полу-свесното внимание вие размислувате за проблемот, но не се фокусирате напорно на него. Мозокот најлесно запаѓа во оваа состојба за време на активности како што се слушање музика, прошетка или разговор. Оваа комбинација на делумен фокус на проблемот и надворешни активности е стимул кој ви помага да го видите проблемот во ново светло.

Вратете се на почетокот на проблемот

Враќањето е најдобра тактика кога се наоѓате пред когнитивен или креативен јазол. Кога се среќаваме со навидум нерешлив проблем, сите наши решенија се варијација на првичната претпоставка. Проверете ги претпоставките. Кога сте расеани, одалечете се од проблемот на кратко. Дајте му време на мозокот да ги реорганизира мислите.

Променете ја средината

Истражувањата покажуваат дека кога се обидувате да научите нешто ново, подобро е да излезете од вообичаеното место, на пример од канцеларија. Наместо компјутер, пишувајте рачно, без потсетници. Тоа, воедно, е и начин да ја проверите меморијата.

Спијте правилно

Дневната дремка од 45 минути, најчесто ќе ве направи мрзеливи. Но, ако додадете уште еден час, му овозможувате на вашиот мозок да ги доживее двете главни фази на циклусот на спиење. Првата е длабок сон, фаза кога мозокот најефикасно консолидира декларативна меморија, однсоно факти, бројки, формули, и странски речник.  Втората фаза е „REM “спиењето и тогаш сонуваме. Се поврзува со препознавање на скриени шеми. За целосна „REM“ фаза, не се будете премногу рано и не го игнорирајте она чувство кога очните капаци ви се затвораат.

Поддржете ја нашата работа: