Како во Шведска се грее едно просечно домаќинство?

Дека Швеѓаните се еколошки и технички напредна националност, веќе не е вест. Сепак, новиот технолошки проект е голема иновација во еколошката технологија.

Во населбата Скарпнак, во периферијата на Атокхолм, се гради голем центар за податоци. Додека компјутерите многу се загреваат, швеѓаните дошле до идеја тоа да ја искористат таа бескорисна енергија. Топлинската енергија од компјутери че затоплува околу 30.000 домаќинства.

Компанијата Фортум, која води проект, предвидува дека компјутерите во иднина ќе можат да се загреваат и повеќе од 10 отсто од куќи и згради. Затоа, советниците на градот одлучиле дека во Стокхолм ќе треба да се отворат повеќе компјутерски центри.

Главниот град на Шведска чие мото гласи “во чекор со времето” со ова ќе станат еколошки напредни, а веќе моментално добиваат топлина од ѓубре.

Поддржете ја нашата работа: