Најчестите заблуди за вселената

Можеби мислите дека знаете се’ за вселената, но всушност нејзината големина и законите на физиката кои владеат таму се тешко сфатливи. Па не е ни чудно што постојат многу заблуди за вселената, со оглед на нејзината големина, а малото познавање за истата. Вистинската наука е многу пофасцинантна од сите митови што некогаш сте ги слушнале.

Оваа епизода на „Mental Floss“ најпрво започнува со навистина основни факти за Сонцето кои многу од нас погрешно ги разбрале и продолжува со други многу интересни факти кои може да ве изненадат. На пример, сигурно мислите дека Меркур е најжешката планета во нашиот Сончев систем, бидејќи се наоѓа најблиску до Сонцето. Но, всушност, најжешка планета е Венера – втората најблиска планета до Сонцето. Како што се објаснува видеото, тоа е така поради нејзината исклучително густа атмосфера, па површината на Венера оддржува температури околу 462 степени Целзиусови. Погледнете го видеото!

Поддржете ја нашата работа: