Најголемиот телескоп на светот отворен за посетителите

Најголемиот радиотелескоп на светот „FAST“ (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope),  кој се наоѓа во југозападна Кина е отворен за посетителите.

Според властите во областа Пинтанг каде е лоциран телескопот, бројот на посетители ќе биде ограничен на 2.000 дневно.

На посетителите не им е дозволено да носат никакви електронски уреди, вклучително и паметни телефони, во круг од пет километри, за да не се предизвикаат пречки во  работата на телескопот.

Изградбата на телескопот – кој има дијаметар од 500 метри започна во 2011 година и чинела 180 милиони долари. (повеќе  енаука.мк)

„FAST“ го надмина по големина телескопот  Аресибо во Порторико, кој има дијаметар од 300 метри.

Поддржете ја нашата работа: