Научен експеримент кој покажува дека луѓето слепо се држат по правила

Социолошкиот експеримент, спроведен во шеесеттите, неодамна го повторија научници од Полска. Во тие години американскиот научник Стенли Милграм спровел истражување за послушноста на авторитети и правила. Испитаниците имале за задача да го испитуваат друго лице, кое за нив било непознато.

За секој погрешен одговор требало да го казнат со електро шок, и секој пат со зголемен напон. Испитаниците всушност тоа и го правеле, и покрај болните извици на овие луѓе. Не знаеле дека станува збор за снимка.

Денес, научници од Полска го повториле експериментот, односно испрашале луѓе за овој експеримент. Дали резултатите се промениле? Не. Луѓето и ден денес слепо се држат според правила и се спремни да ги измачуваат другите.

Погледнете го видеото:

Поддржете ја нашата работа: