Од што еволуирале Членконогите ?

Резултатите, објавени во списанието „Current Biology“, идентификуваат клучна точка во еволутивната транзиција од меки на цврсти тела во почетокот на предците на членконогите, група која ги содржи денешните инсекти, ракчиња и пајаци.

Во студијата биле вклучени два типа на предци на членконогите – мекотелни трилобити и бизарно суштество слично на подморница. Се покажа дека цврстиот дел, наречен фронтален склерит и окото на предниот дел од нивните тела биле поврзани преку нервните траги кои потекнуваат од предниот дел на мозокот, што соодветствува со контролата на визијата кај денешните членконоги.

Figure thumbnail gr4

Новите резултати, исто така, даваат нови споредби со аномалокаридидите, група на големи предатори од периодот на пливање. Пронајдени се суштински сличности помеѓу предниот склерит и плочката на врвот на главата на аномалокаридидите, што укажува дека тие имале заедничко потекло. Иако и претходно сите биле согласни дека аномалокаридите се примарните предци, нивните тела се всушност сосема различни. Благодарение на зачуваните мозоци во овие фосили, сега е можно да се признае фронталниот склерит како мост помеѓу аномалокаридидите и повеќе познати поврзувани членконоги.

„Фронталниот склерит е изгубен кај модерните членконоги, најверојатно споен со други делови на главата во текот на еволутивната историја на групата”, вели д-р Хавиер Ортега-Хернандез, истражувач на постдокторски студии на Кембриџ и автор на студијата. „Она што се забележува во овие фосили е една од главните транзициони чекори помеѓу мекотелни суштества налик на црв и членконоги со цврсти ексоскелети и поврзани екстремитети – ова е период на трансформација од клучно значење”.

Ортега-Хернандез забележал дека светлите точки во предниот дел на телото, кои се всушност едноставни фоторецептори, се вградени во фронталниот склерит. Фоторецепторите се поврзани со предниот дел од фосилизираниот мозок, многу слично на денешните членконоги. Веројатно е дека се клучни за интеракција со животната средина, откривање храна и бегање од предатори.

Figure thumbnail gr2

Првите членконоги со цврсти ексоскелети и поврзани екстремитети првпат почнале да се појавуваат во текот на Камбријската експлозија, период на брза еволуција на иновации пред околу 500 милиони години. Пред овој период, голем дел од животинскиот свет на Земјата се состоел од загадочни мекотелни суштества кои потсетуваат на алги или медузи.

Овие фосили, од збирките на Музејот „Ројал Онтарио“ во Торонто и институцијата „Смитсонијан“ во Вашингтон, потекнуваат од Барџис Шале во западна Канада, еден од најбогатите извори на светот на фосили од периодот.

Бидејќи мозокот и другите меки ткива во суштина се направени од масни супстанции, наоѓањето на истите во форма на фосили е исклучително ретко, се комплицира разбирањето на нивната еволутивна историја. Всушност, ова е најстариот фосил на целосен мозок од видот, па поради тоа претходните наоди не се сметале за доволно убедливи.

Поддржете ја нашата работа: