Откриен гроб на мистериозна „заспана убавица“ во Етиопија

Како што можете да забележите, жената е свртена на страна, со раката под нејзиното лице. Луиз Скофилд, водачот на истражувањето, изјави дека имала прекрасен бронзен прстен на раката и дека била свртена кон извонредно бронзено огледало. До неа имала раскошна бронзена лажичка за козметика.

Остатоците од жената, и артефактите, биле пронајдени во еден од 11-те отворени гробови (кои биле пронајдени во мај оваа година како дел од 6-месечното ископување во близина на северниот град Хоциен („Hawzien“).  

Покрај извонредните ѓердани, железни алки, стаклени и глинени садови, на местото биле пронајдени и артефакти од Римската империја. Тоа сугерира дека Римјаните и Етиопјаните тргувале многу порано отколку што се мислеше.

Артефактите ќе бидат изложени во октомври во новиот музеј во Вукро (Wukro), град кој се наоѓа во близина на местото на ископување.

Поддржете ја нашата работа: