Откриена нова џуџеста планета во нашиот Сончев систем

Научниците идентификуваа нова џуџеста планета на крајот на нашиот Сончев систем, на оддалеченост од 13,6 милијарди километри од Сонцето.

Оваа планета, која засега е наречена „2014 UZ224“, е откриена од страна на студенти предводени од физичарот Дејвид Гердес од Универзитетот во Мичиген. Се проценува дека има дијаметар од околу 530 км и дека и се потребни 1.100 години за да ја исполни својата орбита околу Сонцето, што значи дека може наскоро да се приклучи во редот на петте потврдени џуџести планети во нашиот Сончев систем: Церера, Ерис, Хаумеа, Макемаке и најпознатата од сите нив – Плутон.

Иако досега само пет џуџести планети се официјално признаени во нашиот Сончев систем, се смета дека би можело да има уште најмалку 100 во Кајперовиот појас – регион кој се наоѓа позади орбитата на Нептун и кој се смета дека е преполн со комети, астероиди и мали планетарни тела.

Ова откритие беше потврдено од страна на Меѓународната астрономска унија, но дали ќе се приклучи во редот на петте потврдени џуџести планети е сосема друго прашање, бидејќи класификацијата на џуџестите планети е релативно нова и може да биде малку субјективна.

Се чини дека оваа планета, како и „2015 RR245“ – планетата која беше откриена во јули, ги исполнуваат критериумите за да бидат класифицирани како џуџести планети, но одлуката останува на Меѓународната астрономска унија.

Поддржете ја нашата работа: