Откриени лажни артeфакти во Музејот на Вашингтон

Артeфактите во Музејот на Вашингтон за кои се сметаше дека се дел од историски религиозни свитоци од Мртвото Море нема повеќе да бидат изложени во музејот.

Германските научници проучиле делови и откриле дека не се автентични и покажуваат карактеритики од древното време, па затоа нема повеќе да бидат изложени.

Си Ен Ен го постави прашањето за свитоците од Мртвото Море и во членот беше објавено предходниот ноември, кога фамилијата Грин истражуваше и се припремаше за отворањето на новиот музеј вреден 500 милиони долари.

Пред да ги пронајдат свитоците од Мртвото Море кои биле пронајдени пред 70 години, најкомплетна верзија на Библијата е од 9  век.

Тогаш бедуинските овчари ги пронашле свитоците скриени речиси 2.000 години во пештерата Куман на западниот брег на Мртвото Море.

Поддржете ја нашата работа: