Што е потешко да се разбере, човечкиот мозок или универзумот?

Човечкиот мозок е енормно комплексен и содржи повеќе врски отколку што има ѕвезди во Млечниот Пат.

На Светскиот фестивал за наука „World Science Festival 2016“, физичарот Брајан Грин и неврологот Мигел Николелис дискутираат зошто научниците подобро се снаоѓаат со нашата огромна вселена отколку со разбирањето на 1 килограм тешкиот орган што се наоѓа во главата на човекот – и каква улога тој орган игра во создавање на универзумот што се обидува да го разбере.

 

Поддржете ја нашата работа: