Tesla Model S е најстартен автомобил на светот?

Се чини дека доминацијата на Ferrari, Lamborghini и Bugatti дојде до својот крај. Во тестовите спроведени од страна на американскиот магазин Motor Trend, Тесла Модел С P100D направи забрзување од нула до сто километри на час за само 2,28 секунди, со што постави нов брзински рекорд за автомобили кои моментално се наоѓаат во обемот на производството.

Во ретровизорот ги остави познатите супер спортски автомобили од кои се разликува не само по движечката сила, туку и по многу пониската цена.

modelS-1Ferrari LaFerrari, на пример, чини 1.35 милиони евра, додека McLaren P1 1 милион евра. Новиот рекордер е далеку поскромен и бара нешто повеќе од 120.000 евра.

Треба да се напомене дека горенаведените LaFerrari и McLaren P1 се ексклузивни автомобили, произведени во ограничени количини, додека Тесла Модел С седан е со две пространи простории во кои може да се вклопат до седум луѓе.

Тој е автомобил со 760 КС и се вози на четири тркала, што во пракса покажува комплетна потентност на електричните возила кога се во прашање перформансите и практичната употреба.

Поддржете ја нашата работа: