Туризмот, загадувањето и други фактори го убиваат животинскиот свет на Антарктикот

Често се претпоставува дека Антарктикот е безбеден од негативните ефекти на човекот врз животната средина, бидејќи е место кое е беспрекорно и изолирано. Но, едно ново истражување вели дека треба да се обрне повеќе внимание на најјужниот континент за да се заштити, бидејќи резултатите велат дека постојат значителни оштетувања од туризам, прекумерен риболов, транснационално загадување и затоплување на океанот.

Новата студија, објавена во списанието PLOS Biology, се фокусирала на биолошката разновидност на Антарктикот, од албатросот до морскиот пајак и синиот кит, и спечувањето на загубата на таа разновидност.

Генерално, резултатите од студијата се “прилично мрачни”, вели коавторот на студијата Петар Стоет, професор по политички науки на Факултетот за уметност и наука Конкордија.

Истражувањата покажаа дека регионот всушност бил на врвот на листата, најзагадени места и видови во изумирање, за разлика од другите делови во светот. Сепак, студијата, исто така, открива дека имало “недоволни напори” за ублажување на миграцијата на животинскиот свет поради климатските промени која ги влошува научните експедиции, кои немаат можност да направат доволно за да се спречи прекумерниот риболов, и продолжува да биде предмет на загадување повеќе од сите други места на светот.

Во соопштението се вели дека сега е време да престанеме да претпоставуваме дека Антарктикот е имун на овие фактори. Ова место треба да се гледа исто како и сите други во светот.

Поддржете ја нашата работа: