Запознајте ја Шарлота – еден од најголемите пајаци-ловџии пронајдени во Австралија

Овој пајак, наречен Шарлота, бил спасен од страна на Австралиското засолниште за животни минатата година и сега мирно живее на нивната фарма. Таа не е измерена, но врз основа на фотографиите, може да е еден од најголемите пајаци-ловџии досега пронајдени во Австралија.

Овој вид на пајаци-ловџии се доста чести во домовите во Австралија, и тие го добиле своите име поради тоа што не плетат мрежа, туку буквално го ловат својот плен, што обично се инсектите како на пример штурци или лебарки.

Ова име е дадено на повеќе од илјада одделни видови на пајаци кои му припаѓаат на семејството „Sparassidae“, кое го има низ цела Австралија, Африка, Азија, Медитеранот и Америка.

Иако пајаците-ловџии се доста големи, не е вообичаено да се види пајак со распон на ногата од 15см како виси од вашата кујна, доколку живеете во Австралија, а сликите од Шарлота покажуваат дека таа е дури и поголема.

Организацијата објаснува дека тие го ослободиле пајакот на нивната фарма минатата година, и не ја виделе оттогаш за да направат нови слики или видеа. „Таа е многу убава, и мирна, не е агресивна како другите пајаци, сака само да си живее на мира и да си јаде бубачки. Таа не треба да биде убиена. Кутрите пајаци се толку погрешно сфатени“ – велат од организацијата.

Официјално не е потврдено на кој вид спаѓа Шарлота, или колку точно е голема – возможно е и перспективата на сликите да прави да изгледа поголема отколку што навистина е.

12088072_721652814636499_5516293549278388279_n

Иако таа е навистина голема за пајак-ловџија, тоа најверојатно не е доволно за да биде најголемиот пајак-ловец досега.

Во 2001-вата година еден тим на германски истражувачи открија огромен пајак ловец (Heteropoda maxima) во една пештера во Лаос, чијшто распон на низете бил околу 30см- приближно со големина колку една чинија, што го прави најголемиот пајак по распонот на нозете досега.

Добрата вест е, и покрај тоа што изгледаат многу страшно, овие пајаци не се сметаат за отровни и опасни за луѓето, иако нивното каснување може да биде доста болно.

Се надеваме дека Шарлота ќе ја подигне свеста за фактот дека и пајаците се важен дел од екосистемот и вреди да се заштитат.

„Со извинување до сите трауматизирани. Шарлота би сакала да поминете преку вашата фобија и да видите колку всушност неверојатно суштество е таа“ – велат спасувачите од организацијата.

Доколку може да поминете преку вашата фобија, погледнете го овој пајак-ловец кој беше снимен минатиот месец како влече глушец вертикално нагоре по фрижидер.

Поддржете ја нашата работа: