Зошто не можеме да им одолееме на кутрињата?

„Ги сакам моите кучиња и чувствувам дека тие се повеќе партнери отколку миленици, вели лидерот на студијата Taкефуми Кикуси на Универзитеот Азабу. Така почнав да се прашувам: „Зошто се тие толку блиски до луѓето? Зошто се тие толку цврсто поврзани со нас?” Окситоцинскиот сврзувачки механизам најверојатно еволуирал за да се зајакнат емотивните врски меѓу луѓето и нивните бебиња. И додека хормонот е, исто така, е присутен кај други цицачи, ние мислевме дека контактот со очи е карактеристичен само за човекот, поради фактот дека бебињата немаат друг начин на комуникација. Излегува дека окситоцинот се активира и кај луѓето и кучињата во нивната меѓусебна интеракција, формирајќи позитивна силна врска веќе илјадници години.

Кукусуи и неговите колеги регрутирале 30 миленици од своите пријатели за да ја документираат секоја интеракција на сопствениците и кучињата во времетраење од околу половина час. Анализирани биле примероци од урината на луѓето и кучињата пред и веднаш по контактот со очи. Истражувачите откриле дека одржлив контакт со очите меѓу сопствениците и нивните крзнени пријатели го зголемува нивото на окситоцин: пораст од 130% кај кучињата и 300% кај луѓето, Повеќе окситоцин = повеќе љубов, доверба и нега.

Во друг експеримент, истражувачите прскале окситоцин во носот на 27 кучиња и ги ставиле во просторија со нивните сопственици и странци.  Допирање не било дозволено. Во оваа ситуација, женките поминале повеќе време гледајќи во нивните сопственици. И во оваа ситуациија било регистрирано двострано зголемување на окситоцинот. Кај машките кучиња, назалниот спреј влијаел да бидат повнимателни со странците.

Ваквиот ефект не е пронајден кај волците, дури ни кај оние кои се чуваат како миленици. Тимот мисли дека овој уникатен сврзувачки механизам ко-еволуирал кај нас и нашите кучешки придружници во текот на долгогодишното припитомување. Кучињата кои се поврзани со своите сопственици добиваат грижа, а луѓето за возврат помала анкциозност и намалување на стресот, благодарение на окситоцинот. Авторите додаваат дека ова е првата демонстрација на конвергентна еволуција на когнитивните особини меѓу луѓето и друг вид.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација