10 болести кај животните кои буквално ги истребуваат видовите

Во текот на последните неколку децении кај животните се појавија многу нови болести, а и веќе постоечките се проширија. Дел од тоа е резултат на зголемената трговија и патувањето, кое носи патогени во нови региони. Најголемата закана за живиот свет се’ уште е загубата на живеалиштата, често предизвикана од растот на обработливо земјиште. Сепак, болестите имаат огромно влијание врз намалувањето и истребувањето на животинската популација. Во продолжение следува листа на 10 болести со кои се справуваат животните.

1.  Ебола

Најчесто мислиме дека еболата е човечка болест и тоа со добра причина. Од појавата до сега, загинаа околу 10.000 луѓе. Но, исто така, погодени се и нашите најблиски роднини, големите мајмуни.

Во почетокот на 1990-тите години, болеста опустоши групи шимпанза кои живеат во „Таи“, Националниот парк во Брегот на слоновата коска. Следната деценија, се повторува епидемијата во Република Конго. Само во периодот 2002-2003, од ебола настрадаа 5000 горили.

Ебола вирусот ги убива 95% од инфицираните, предизвикувајќи треска и крварење.

Ефектите од ебола може да бидат особено катастрофални кога се комбинираат со други закани како ловот и уништувањето на шумите. Ловот ја намали популацијата до тој степен што еболата лесно може да ги доведе мајмуните до истребување. Вакцините против ебола се еден можен начин за намалување на штетата. Од 2014 година, истражувачите тестираат вакцина на група шимпанза. Се покажа како ефикасна и безбедна.

2. „Chytridiomycosis

Смртоносната габа наречен “chytrid” е несреќа за многу жаби и саламандери. Во текот на последните 30 години,   катастрофално го намали бројот на 200 видови водоземци, а во некои случаи доведе до целосно изумирање.

На пример, еден бран на инфекции од „chytrid“ во Панама во раните 2000-ти години уништи 30 видови водоземци. Пет од инфекциите дотогаш не се видени.

Габата, наречена „Batrachochytrium dendrobatidis“, се наоѓа на секој континент, освен Антарктикот. Го напаѓа и инфицира надворешниот слој на кожата на жабите. Со оглед на тоа дека тие ја користат кожата за апсорбирање на хранливи материи, инфекцијата на крајот ги гуши.

Но „chytrid“ не била отсекогаш смртоносна. Пред повеќе од 100 години, коегзистирала заедно со водоземците. Исто така, некои видови на жаби се отпорни.

3. Западно Нилски енцефалитис

Во 1999 година, Њујорк стана епицентар на нова епидемија на болеста. Луѓето беа хоспитализирани со енцефалитис: нивниот мозок се разгоре. Речиси во исто време, неколку врани во градот, како и други птици во зоолошката градина во Бронкс, почнаа да умираат. Во сите случаи беше идентификуван вирусот Западен Нил, кој во тоа време најмногу се наоѓаше во Африка и Азија.

Се пренесува преку комарци. Вирусот зарази и уби милиони птици во САД, Мексико и Канада. Беше откриен во околу 48 видови на комарци и 250 видови на птици, а понекогаш кај луѓето и коњите. Со цел да се спречи истребувањето, на одредени видови птици се развиваат и тестираат вакцини.

4. Синдромот „Бел нос“

Во 2006 година, сосема случајно се појави фотографија од лилјак во една пештера во близина на Албани, Њујорк. Лилјакот имаше бела габа околу носот. Ова всушнпст беше првиот доказ дека катастрофална болест ги погоди лилјаците во Северна Америка. Позната под името синдромот „бел нос“ , болеста брзо се рашири низ САД и Канада.

Скоро 6 милиони лилјаци се убиени, а бројот на некои видови – како северниот долг шпански лилјак – се намали за 99% во северо-источната област.

Штетната габа се нарекува “Pseudogymnoascus destructans“ и влијае на тој начин да лилјаците за време на зимскиот сон се однесуваат неконтролирано. Наместо во зимски сон во текот на зимата, лилјаци летаат опасно далеку од нивните пештери, дури и на дневна светлина. Како резултат на тоа, тие брзо ги трошат резервите на масти и изгладнуваат до смрт.

5. Антракс

Антраксот е најдобро познат како биохемиско оружје. Но болеста е древно зло за дивите животни. Најмногу ги погодува тревопасните животни, но може да се јави и кај други цицачи, вклучувајќи ги големите мајмуни и човекот.

Антраксот може да има различни последици врз основа на видовите и екосистемите. На пример, во почетокот на 2004 година во Зимбабве беа погодени околу 90% од тревопасните диви животни. Во 2010 година, загинаа 80 нилски коњи во Уганда.

Спорите на антракс бактеријата, “Bacillus anthracis“, можат да живеат во почвата со години. Редовното вакцинирање на стоката може да ги ограничи епидемиите.

6.  Ѓаволски тумор

Чудна епидемија на рак се прошири низ тасманиските ѓаволи во Австралија. Болеста е често фатална. Резултира со големи  канцерогени грутки на лицата на ѓаволите, кои потоа се шират низ целото тело убивајќи ги за неколку месеци. Се верува дека започнува во Швановите клетки. Потоа канцерогените клетки се пренесуваат од еден ѓавол на друг, поради тенденцијата на овие животни да се гризат едни со други.

Тасманиските ѓаволи се прилично слични генетски, што значи дека нивниот имунолошки систем е немоќен во борбата против ракот. Од појавата во 1996 година па до сега, оваа болест има убиено повеќе од 90% од видот во некои области.

7. „Canine distemper“

Вирусот на домашните кучиња ги уништува дивите месојади низ целиот свет. Вирусот е тесно поврзан со вирусот на човековите мали сипаници. Го напаѓа респираторниот, нервниот и гастроинтестиналниот систем на животното.

Со зголемување на домашните кучиња, болеста се прошири на повеќе области и месојади. На пример, ретките тигри Амур во источниот дел на Русија станаа жртви на вирусот.

8. Кламидија

Коалите страдаат од сексуално преносливи болести: кламидија, која ни е познато дека ги напаѓа луѓето. Болеста кај коалите предизвикува неплодност, развој на уринарни и респираторни инфекции, а понекогаш ги убива..

Во комбинација со суша, кламидијата го намали населението на коалата во некои области на Австралија од 60.000 во средината на 1990-тите години на само 10.000.

Ситуацијата се влошува со втората болест, ретровирус сличен на ХИВ. Таа го напаѓа нивниот имунолошки систем, што ги прави поподложни на кламидија.

Овие две болести, заедно со уништувањето на нивните живеалишта и заканата од другите животни, забрзано придонесуваат за изумирање на коалите. Единствена надеж се вакцините.

9.  Саркоптик красти

Саркоптик краста предизвикува сериозни лузни и интензивна желба за чешање, што доведува до инфекции, понекогаш и смрт. Таа е предизвикана од паразити наречени „Sarcoptes scabiei“.

Оваа болест влијае на повеќе од 100 видови, меѓу кои црвените лисици, рисовите и волците.

Инфекцијата се шири и со текот на времето животните го губат крзното, дехидрираат, развиваат хипотермија, гладуваат и евентуално умираат.

Нема долгорочен ефект врз бројот на повеќето видови. Но, болеста може да биде катастрофална за оние кои се веќе загрозени. На пример, се верува дека саркоптик крастата ги уништила сите црвени лисици на островот Борнхолм во Данска.

10. Чума

Истата бактерија која предизвикува чума кај луѓето, вклучувајќи ја и „црната смрт” што ја погоди Европа во 1300 година, исто така, направи хаос во животинското царство. Збунувачки се вика „силватична чума”, но тоа само значи дека тоа е болест на дивите животни. Тоа се истите микроорганизми – “Yersinia pestis“.

Поддржете ја нашата работа: