13 интересни научни факти

Без некој посебен редослед ви претставуваме 13 извонредно интересни научни факти, кои можеби досега не сте ги сретнале.

1. Водата може да врие и да мрзне во исто време

Ова се нарекува „тројна точка“. Во термодинамиката тројната точка на една супстанција е температурата и притисокот во кој трите фази (гасовита, течна и цврста) на таа супстанција коегзистираат во термодинамичка рамнотежа. Во видеото е прикажан циклохексан во вакуум.

2. Ласерот може да се „зароби“ во водопад

0530ebe89e74463c70ef7146519fafba

Ова претставува извонреден пример за тотална внатрешна рефлексија и воедно покажува како функционираат оптичките кабли кога го водат протокот на светлина.

3. Вселенските летала што се упатени кон границите на нашиот Сончев систем летаат многу, многу брзо

1405483165095695138

Сите знаеме дека ракетите се брзи, но и дека вселената е огромна, но понекогш кога зборуваме колку време е потребно за да се стигне до далечните делови на Сончевиот систем (осум месеци до Марс), се добива впечаток дека нашите вселенски летала како да се „влечкаат“ по патот.

Овој „gif“ покажува колу е тоа погрешно, преку споредба на брзината на сондата „Нови Хоризонти“ што прелета покрај Плутон минатата година, со 747 и SR-71 Blackbird.

4. Јајце под вода изгледа како чудна медуза

Ако се скрши јајце на 18 метри под површината на водата во океан, притисокот врз јајцето ќе биде 2,8 пати поголем од атмосферскиот и ќе го држи јајцето цело како невидлив оклоп.

5. Може да ја докажете Питагорината теорема со течност

Питагорината теорема a2 + b2 = c2 , практично може да се докаже и со течност.

6. Еве што се случува кога црна дупка ќе проголта ѕвезда

9f2df7fe3845cffaba5185a9ed2313ce

Кога некоја ѕвезда ќе биде вовлечена во црна дупка доаѓа да исфрлање на млаз од плазма кој се протега стотици светлосни години. „Кога некоја ѕвезда ќе биде раскината од гравитационите сили на црната дупка, еден дел од остатоците од ѕвездата ќе паднат во црната дупка, додека остатокот се исфрла надвор со огромна брзина“- објаснува Суви Гезари, истражувач од Универзитетот Џон Хопкинс. Може да гледате и без наочари

7. Може да гледате и без наочари

Според „MinutePhysics“, се што треба да направите е со раката да направите мал отвор кој ќе ви помогне да ја фокусирате светлината на ретината. Се разбира со ова не добивате остар вид, но може да послужи ако сте ги заборавиле наочарите дома.

8. Еве како се формира човековото лице во утробата

5c38a40d99f130387ba23948389e15bd

Ембрионалниот развој е неверојатно сложен процес кој научниците допрва почнуваат да го сфаќаат. Но, научниците успеале да откријат како се развива ембрионот за да ги создаде структурите од човечкото лице во утробата. Прекрасно!

9. „Пукањето“ на прстите не е опасно

Еден истражувач ги „пукал“ прстите на едната рака 60 години, но не и на другата рака и не открил забележителни разлики во износот на артритис меѓу едната и другата рака на крајот на експериментот.

Погледнете повеќе во видеото на „Vox“.

10. Еден сончев  блесок може да ослободи енергија што е еднаква на енергијата од милиони 100 мегатонски атомски бомби

None animated GIF

И тие се случуваат постојано!

11. Мачките секогаш паѓаат на нозе, благодарение на физиката

None animated GIF

Како што демонстрира „Smarter Every Day“ на оваа извонредна успорена снимка, мачките фактички ги користат двете половини од телото различно за да овозможат брза ротација.

Погледнете го целото видео подолу.

12. Поголеми се шансите да преживеете експлозија од бомба на копно, отколку под вода

None animated GIF

Овие балони покажуваат што ќе се случи со вашите бели дробови ако експлодира бомба во ваша близина под вода. (енаука.мк)

13. Ако ја завртите топката додека ја фрлате, таа ќе лета

None animated GIF

Ова се случува благодарение на Магнусовиот ефект. Но ова многу подобро од нас ќе ви го објасни „Veritasium“.

Поддржете ја нашата работа: