Микро и Макро

Лоциран изворот на мистериозните радио сигнали од далечната вселена

Веќе 10-тина години, астрономите детектираат необични извори на радио бранови со висока енергија, од далечните делови на вселената. Секоја трансмисија на овие т.н. „fast radio bursts” (FRB), за краток момент оддава енергија на милиони ѕвезди, за во дел од секундата да се изгуби. Се досега, изворот на овие моќни сигнали беше мистерија за научниците. „Не знаеме каков тип на објект...

Најново од Енаука.мк