Дозата го прави отровот

Следните факти се од  фундаментално значење за науката кои мора да се знаат и разберат, пред разни ни оддалеку квалификувани научници или анти научници да донесуваат одлуки за лекови, вакцини, храна, итн.

1) Сè е направено од хемикалии

Ова изгледа како едноставен концепт, но многу луѓе имаат тешкотии да го прифатат, па ајде да го поедноставиме: секоја материја е направена од хемикалии. Вие се состоите од хемикалии. Сета храна (дури и органската) се состои од хемикалии. Хербалните лекови се состојат од хемикалии, итн. Значи, кога некој ќе рече нешто како: „Јас сум против вакцини, бидејќи не сакам моето дете да се инјектира со хемикалии”, само покажува колку е неинформиран и можете да бидете сигурни дека апсолутно нема поим што зборува, бидејќи целата материја е направена од хемикалии.

Животот без хемикалии е сосема невозможен. Вие можете да преживеете без хемикалии 1-2 минути, по што ќе започнете да се задушувате од недостаток на кислород. Токму сега, дишите диоксид (кислород) и вашето тело ја користи таа хемикалија за процесот познат како клеточно дишење. Овој процес презема јаглехидрати, како што е гликозата (хемикалија) од вашата храна, ги преработува за да ослободи јаглерод диоксид (хемикалија), вода (исто така хемикалија) и енергија складирана во аденозин трифосфат молекули (уште хемикалии) кои се како гориво за целото тело. Овој процес исто така, вклучува бројни ензими и рецептори како акутле коензим А и никотин аденин динуклеотид (NADH), од кои сите се хемикалии. Дали успеавте да создадете слика во вашата глава? Вие сте биохемиска машина и се што правите е управувано од страна на хемиски реакции во внатрешноста на вашето тело. Дури и читањето на овој пост предизвикува различни хемиски реакции во вашиот нервен систем кои ќе ви овозможат да ги обработите информациите. Така што не постои причина да се плашите од хемикалиите. Вие и се друго на оваа планета е направено од хемикалии и брзо ќе умрете без нив.

Исто така, вреди да се напомене дека должината на името на хемикалијата не е показател за токсичноста. Интернетот е полн со заплашувачки тактики, дури има и теза дека не треба да се јаде нешто доколку е тешко да се изговори или напише. Ова е очигледно апсурдно. На пример, разгледајте ги следниве хемикалии: ретинал, цијанокобаламин, аскорбинска киселина, и холекалциферол. Во реалноста, тие се едноставно хемиски имиња за витамини А, Б, Ц и Д. Слично на тоа, сите живи суштества содржат ДНК, и како резултат на тоа, речиси сета храна содржи ДНК, но ДНК е кратеница од деоксирибонуклеинска киселина. Повторно, тоа е долго име кое звучи лошо, бидејќи е киселина, но е од суштинско значење за животот.

2) Дозата го прави отровот

Не постои такво нешто како токсични хемикалии, постојат само токсични дози. Сите хемикалии се безбедни на доволно ниска доза, и сите хемикалии се токсични на доволно висока доза. Ова е основен факт кој луѓето рутински го игнорираат. На пример, токму сега во вашето тело има жива, арсен, цијанид, формалдехид, алуминиум, олово, и мноштво на други „токсични” хемикалии. Вие ќе ги имате тие хемикалии дури и ако го поминете целиот свој живот во изолација од другите, јадете само органска храна, никогаш не користите лекови или вакцини, итн. Овие се хемикалии кои се обично во нашата средина (храна, вода). Некои од нив, како формалдехид, се произведува од страна на нашите тела. Дури и радиоактивните хемикалии како ураниум често се присутни. Значи јасно е дека има безбедно ниво на „токсични” хемикалии бидејќи сите ние нормално ги имаме во нашите тела. Обратно, „безбедните“ хемикалии, како што е водата, се токсични во доволно високи дози. Луѓето можат да се предозираат со вода. Да биде јасно, не да се удават, туку да испијат опасна количина на вода.

Значи, следниот пат кога некој ќе зборува за „отровни хемикалии” во вашата храна, лекови, вакцини, детергенти, поставете 2 суштински прашања за безбедноста на производот:

Колку изнесува токсичната доза кај луѓето?

Колку изнесува дозата во производот?

3) Не постои никаква разлика помеѓу природните и синтетичките верзии на една хемикалија

Често луѓето тврдат дека синтетичките хемикалии (хемикалии направени во лабораторија) не се толку добри како природните. Реалноста е дека ова претставува неразбирање на буквално најфундаменталниот концепт на хемијата. Најосновна единица на материјата е атомот, и постојат неколку различни типови на атоми познати како елементи. Со комбинирање на овие елементи се создаваат различни молекули, а комбинацијата на елементи ги одредува особините на молекулата. Процесот на комбинирање е целосно ирелевантен за финалната хемикалија.

На пример, водата -дихидроген моноксид се состои од три атоми: 2 водород и 1 кислород (водород и кислород се елементи). Постојат буквално илјадници различни хемиски реакции што ќе произведат вода. Со други зборови, можеме да направиме вода на илјадници различни начини, но водата секогаш се однесува токму на ист начин, без оглед на тоа како е формирана поради тоа што секогаш се состои од истите три атоми. Не постои хемичар кој би можел да ви каже како е направена водата, доколку му дадете, бидејќи таа би била сосема идентична со сите други вода насекаде на планетава. Значи, додека хемиската структура е иста, не е важно дали хемикалијата е извлечена од растение или синтетизирана во лабораторија.

4) Природните хемикалии не се автоматски добри и вештачките хемикалии не се автоматски лоши

Многу луѓе можеби ќе се согласат со претходното тврдење, но тие се’ уште ќе инсистираат дека вештачките хемикалии, кои едноставно не можат да се најдат во природата се лоши за вас и не треба да се консумираат, вбризгуваат и сл. Постојат неколку критични проблеми тука. Прво, поради веќе споменатиот факт – сите хемикалии се опасни на доволно висока доза и безбедни на доволно ниска доза. Тоа се однесува подеднакво и на вештачките хемикалии. Второ, природата е полна со хемикалии, како што  се цијанид и арсен, кои се фатални на многу мала доза, така што не постои причина да се мисли дека природноста на една хемикалија е показател за нејзината корисност.

Понатаму, запомнете дека хемикалиите не се ништо повеќе од комбинација на елементи. Нема апсолутно никаква причина да се мисли дека природата ги има произведено сите од најдобрите комбинации или дека сме неспособни да создадеме комбинација која е безбедна или дури и подобра од онаа на природата.

5) Својствата на хемикалијата зависат од поврзаноста на нејзините составни делови

Хемиските соединенија се направени со комбинирање на различни елементи, па дури и молекули, и финалниот производ може да не се однесува на ист начин како и сите негови поединечни делови. Натриум хлоридиот е класичен пример на овој концепт. Натриумот е екстремно реактивен и буквално ќе експлодира во контакт со вода, а хлоридот е многу токсичен во исклучително ниска доза. Сепак, кога се комбинираат добиваме натриум хлорид, што е подобро познат како кујнска сол. Забележувате дека кујнската сол  ги нема својствата на натриум и хлор. Таа нема да експлодира во вода и не можете да добиете труење од неа. Комбинацијата на овие два елементи ги менува нивните својства. Апсурдно е да се каже дека солта е опасна, бидејќи содржи натриум. Натриумот во солта веќе не се однесува како натриум, бидејќи е врзан со хлор. Кога ќе чуете дека некоја хемикалија е навистина опасна, бидете сигурни дека недостасува делот кој би ја направил безбедна.

Поддржете ја нашата работа: