Ерупција на вулкан во близина на јужниот пол (ретко видео)

Група научници имаа среќа за време на посетата на островот Херд, во близина на јужниот пол, да снимат вулканска ерупција на вулканскиот масив Биг бен.

Научниците овие снимки ги направиле сосема случајно бидејќи тие биле таму со друга мисија: Истражување за можната поврзаност на активните вулкани на морското дно со мобилизацијата на железо, кое е клучниот елемент што е заслужен за животот во Јужниот океан.

Се обидовме преку мапата на Гугл да видиме каде точно се наоѓа овој вулкан и вистински се изненадивме.

Линк до координатите

Поддржете ја нашата работа: